Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Klasyczny torcik maślany z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Torcik maślany z truskawkami świetnie sprawdzi się na małych spotkaniach przy herbacie lub jako prezent.

Klasyczny torcik maślany z truskawkami

Składniki:

Klasyczny torcik maślany z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • Krem maślany:
  • 4 jajka
  • 300g masła
  • szklanka cukru
  • truskawki
  • wanilia
  • sok z cytryny
  • poncz do nasączania

Sposób przygotowania:

Klasyczny torcik maślany z truskawkami
Zacznij od wyłożenia blachy pergaminem, oddziel białka od żółtek po czym ubij białka z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodaj żółtka i olej, mąkę przesiej z proszkiem i delikatnie połącz z pianą. na koniec dodaj łyżkę octu, ciasto przelej do formy i piecz 30min w 180stop. Gdy ciasto się piecze przygotuj krem, całe jajka ubij na parze wraz z cukrem i wanilią. Gdy masa stanie się biała i ciągnąca zdejmij ją z ognia i ubijaj do ostygnięcia, w innym naczyniu rozetrzyj masło i dodawaj do niego po łyżce masy jajecznej, gotowy krem dopraw sokiem z cytryny. Z biszkopta wytnij dwa krążki wielkości talerzyka deserowego i przetnij je wzdłuż, na kloszy układaj biszkopty nasączone ponczem, każdą warstwę przesmaruj kremem i wyłóż warstwą tryskawek. Pozostałą masą pokryj wierzch i brzegi tortu, udekoruj wedle uznania.