Sposób przygotowania:
Klasyczny torcik maślany z truskawkami
Zacznij od wyłożenia blachy pergaminem, oddziel białka od żółtek po czym ubij białka z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodaj żółtka i olej, mąkę przesiej z proszkiem i delikatnie połącz z pianą. na koniec dodaj łyżkę octu, ciasto przelej do formy i piecz 30min w 180stop. Gdy ciasto się piecze przygotuj krem, całe jajka ubij na parze wraz z cukrem i wanilią. Gdy masa stanie się biała i ciągnąca zdejmij ją z ognia i ubijaj do ostygnięcia, w innym naczyniu rozetrzyj masło i dodawaj do niego po łyżce masy jajecznej, gotowy krem dopraw sokiem z cytryny. Z biszkopta wytnij dwa krążki wielkości talerzyka deserowego i przetnij je wzdłuż, na kloszy układaj biszkopty nasączone ponczem, każdą warstwę przesmaruj kremem i wyłóż warstwą tryskawek. Pozostałą masą pokryj wierzch i brzegi tortu, udekoruj wedle uznania.
reanja