Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto maślane z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najciekawsze ciasto na paszteciki jakie znam

Ciasto maślane z winem

Składniki:

Ciasto maślane z winem

 

  • 1/2 kg mąka,
  • 1/3 szkl wino białe wytrawne,
  • 25 dag masło,
  • 3 szt jajka,
  • do smaku Sól,
  • 1/3 szkl woda

 

Sposób przygotowania:

Ciasto maślane z winem
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, jajka, szczyptę soli, wino i wodę i zarobić ciasto. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Po godzinie rozwinąć, rozwałkować, złożyć w kopertę, zawinąć w ściereczkę i znów odłożyć do lodówki. Czynność tę powtarzać 3 razy. Z tego ciasta przygotowywać paszteciki.

Tagi:

jajko jajka