Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto maślankowo-rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

pyszne ciacho maślankowe z rabarbarem

Ciasto maślankowo-rabarbarowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto maślankowo-rabarbarowe

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • około 30dag rabarbaru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto maślankowo-rabarbarowe
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy cukier i cukier waniliowy, do drugiej miseczki wlewamy maślankę, olej i dodajemy jajka - wymieszać. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.Rabarbar obrać, umyć i pokroić. Blaszkę (miałam 30x35 ale może być mniejsza wówczas ładniej wyrośnie) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wylać ciasto, równomiernie go rozprowadzić, ułożyć rabarbar (za pomocą łyżki wcisnąć rabarbar w ciasto). Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 45 min do zarumienienia. Można posypać cukrem pudrem ale świetnie smakuje mojej rodzinie jako kwaśne ciacho z rabarbarem
Ciasto maślankowo-rabarbarowe
wymieszane składniki suche oraz składniki mokre
Ciasto maślankowo-rabarbarowe
Do składników suchych dodajemy składniki mokre
Ciasto maślankowo-rabarbarowe
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kawałki
Ciasto maślankowo-rabarbarowe
Na wysmarowaną blaszkę wlewamy ciasto i układamy rabarbar

Tagi:

jajko tarta jajka