Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto to można kroić gorące. Smakuje wyśmienicie

Ciasto migdałowe

Składniki:

Ciasto migdałowe

 

  • 1,5 szkl mąka,
  • 25 dag cukier puder,
  • 1/2 kostki margaryna,
  • 3 szt jajka,
  • 10 dag płatki migdałowe,
  • 2 łyżeczki cynamon,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe
Masło, jajka, cukier utrzeć na pianę. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, otartą skórka z pomarańczy, dodać utarte jajka i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Włożyć na przygotowaną blaszkę, posypać płatkami migdałowymi i cynamonem. Piec około 30 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka