Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto migdałowe z kruszonką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do ciasta można dodać aromat o dowolnym zapachu.

Ciasto migdałowe z kruszonką.

Składniki:

Ciasto migdałowe z kruszonką.

 

  • mąka pszenna 3 szkl i 1 łyżka
  • masło 20 dag
  • jajka 2 szt
  • cukier 20 dag
  • mleko 250 ml
  • proszek do pieczenia 2 lyżeczki
  • rodzynki 5 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • migdały 15 dag
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z kruszonką.
15 dag masła stopić, ostudzić, dodać 1 jajko, 15 dag cukru, mleko, aromat, 3 szkl mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową kandyzowaną i 10 dag posiekanych migdałów, wymieszać. Pozostałe migdały zemleć, wymieszać z łyżką mąki, dodać pozostałe masło, żółtko, cukier i zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec w temp 170 stopni około 1 godziny.

Tagi:

jajko jajka