Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe ze śliwkami
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki pozbawiając pestek i odkładamy. Migdały siekamy aby były trochę drobniejsze i mieszamy je z kaszą manną, przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem kryształem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno żółtka ciągle ucierając. Do utartej masy żółtkowo tłuszczowej wsypujemy mieszankę mąki, kaszy, migdałów i proszku do pieczenia. Całość mieszamy łyżką. Dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do tortownicy na której dnie jest papier do pieczenia. Na wierzch ciasta kładziemy śliwki skórką do dołu (nie wciskamy ich do ciasta, trakcie pieczenia niektóre same się zanurzą w cieście). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Dorcia