Sposób przygotowania:
Ciasto mleczna kanapka
Składniki na biszkopt i krem przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować biszkopt.
Białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać olej. Dalej ubijać i dodawać porcjami żołtka. Potem dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszac łyżką. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 20 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować mleczny krem.
Mleko zagotować z cukrami i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i wlewać powoli wystudzone mleko. Gdy składniki się połączą dodać mleko w proszku. Całość utrzeć na gładki krem. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć przygotowanym kremem.
Przygotować polewę.
Do rondelka wlać wodę i zagotować. Potem dodać cukier puder, wymieszać aby się rozpuściła i dodać pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać kakao. Energicznie wymieszć aby nie było grudek. Polewe nieco przestudzić i polać ciasto.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, wtedy krem nie jet taki twardy i ciasto jest smaczniejsze.
Przygotować biszkopt.
Białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać olej. Dalej ubijać i dodawać porcjami żołtka. Potem dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszac łyżką. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 20 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować mleczny krem.
Mleko zagotować z cukrami i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i wlewać powoli wystudzone mleko. Gdy składniki się połączą dodać mleko w proszku. Całość utrzeć na gładki krem. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć przygotowanym kremem.
Przygotować polewę.
Do rondelka wlać wodę i zagotować. Potem dodać cukier puder, wymieszać aby się rozpuściła i dodać pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać kakao. Energicznie wymieszć aby nie było grudek. Polewe nieco przestudzić i polać ciasto.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, wtedy krem nie jet taki twardy i ciasto jest smaczniejsze.
Czekoladka 2