migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto mleczna kanapka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszny biszkopt przełożony mleczną masą dlatego też ciasto to nazywane jest mleczną kanapką lub też Milky Way. Ciasto jest słodkie (ale według mnie nie jest za słodkie) i bardzo czuć mleczny smak kremu. Na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom.

Ciasto mleczna kanapka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto mleczna kanapka

biszkopt

krem

  • 300 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnego

polewa

  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto mleczna kanapka
Składniki na biszkopt i krem przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Przygotować biszkopt.

Białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać olej. Dalej ubijać i dodawać porcjami żołtka. Potem dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszac łyżką. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 20 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.

Przygotować mleczny krem.

Mleko zagotować z cukrami i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i wlewać powoli wystudzone mleko. Gdy składniki się połączą dodać mleko w proszku. Całość utrzeć na gładki krem. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć przygotowanym kremem.

Przygotować polewę.

Do rondelka wlać wodę i zagotować. Potem dodać cukier puder, wymieszać aby się rozpuściła i dodać pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać kakao. Energicznie wymieszć aby nie było grudek. Polewe nieco przestudzić i polać ciasto.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, wtedy krem nie jet taki twardy i ciasto jest smaczniejsze.
Ciasto Mleczna Kanapka
Białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści.
Ciasto Mleczna Kanapka
Przygotować mleczny krem. Mleko zagotować z cukrami i wystudzić.
Ciasto Mleczna Kanapka
Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i wlewać powoli wystudzone mleko. Gdy składniki się połączą dodać mleko w proszku. Całość utrzeć na gładki krem.
Ciasto Mleczna Kanapka
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć przygotowanym kremem.