SUPERPRZEPIS

Świąteczny milky way

  • 4
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Świąteczny milky way Więcej zdjęć (14)

Chyba każdy z nas zna to ciasto. Jest puszysty biszkopt, delikatne mleczne nadzienie i genialna czekoladowa polewa. I niby wszystko jest super, ale z okazji świąt postanowiłam dodać coś od siebie. Zapraszam na świąteczną odsłonę tego wypieku.

Składniki:

Świąteczny milky way

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. mąki pszennej typ 405
  • 1 szkl drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • szczypta soli

 

  • Masa mleczna:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 140 g drobnego cukru
  • 40 g cukru waniliowego z wanilią
  • 15 ml ekstraktu waniliowego
  • 2 szkl. mleka w proszku (nie może być granulowane)

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 120 ml mleka 3,2%

 

  • Dekoracja:
  • Dowolne posypki

Sposób przygotowania:

Świąteczny milky way
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Każde następne gdy poprzednie połączy się z masą. Do powstałej masy porcjami wsypujemy przesiane sypkie składniki. Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej tortownicy. Pieczemy w 180 st. przez około 35 minut. Upieczony studzimy i przecinamy na dwa blaty.

Masa mleczna:

Do garnka lub rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, cukier waniliowy z dodatkiem wanilii i ekstrakt waniliowy. Stawiamy na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.

Miękkie masło lub margarynę ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Do utartego masła lub margaryny partiami dodajemy zimny syrop mleczny z dodatkami oraz mleko w proszku. Miksujemy do połączenia składników.

Gotową masę rozsmarowujemy na jednym biszkoptowym blacie i przykrywamy drugim.

Polewa czekoladowa:

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i dajemy do rondelka. Wlewamy mleko i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia. Powstała polewą polewamy wierzch ciasta.

Całość można udekorować dowolną posypką jednak nie jest to konieczne.

Powstałe ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki masa jest twarda jednak po kilku minutach staje się miękka i delikatna.
Świąteczny milky way
Biszkopt pieczemy w 180 st około 35 minut
Świąteczny milky way
Do garnka wlewamy mleko dodajemy cukry oraz ekstrakt waniliowy
Świąteczny milky way
Składniki na syrop mleczno cukrowy doprowadzamy do wrzenia
Świąteczny milky way
Powstały syrop odstawiamy do całkowitego ostudzenia
Świąteczny milky way
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysto
Świąteczny milky way
Do utartego masła lub margarymy partiami wlewamy zimny syrop
Świąteczny milky way
Do masy partiami wsypujemy mleko w proszku
Świąteczny milky way
Miksujemy do połączenia składników
Świąteczny milky way
Na jeden z blatów wykładamy masę mleczną
Świąteczny milky way
Masę rozsmarowujemy na biszkopcie
Świąteczny milky way
Przykrywamy drugim blatem
Świąteczny milky way
Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy
Świąteczny milky way
Pyszne ciasto nie tylko na święta