Sposób przygotowania:
Świąteczny milky way
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Każde następne gdy poprzednie połączy się z masą. Do powstałej masy porcjami wsypujemy przesiane sypkie składniki. Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej tortownicy. Pieczemy w 180 st. przez około 35 minut. Upieczony studzimy i przecinamy na dwa blaty.
Masa mleczna:
Do garnka lub rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, cukier waniliowy z dodatkiem wanilii i ekstrakt waniliowy. Stawiamy na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Do utartego masła lub margaryny partiami dodajemy zimny syrop mleczny z dodatkami oraz mleko w proszku. Miksujemy do połączenia składników.
Gotową masę rozsmarowujemy na jednym biszkoptowym blacie i przykrywamy drugim.
Polewa czekoladowa:
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i dajemy do rondelka. Wlewamy mleko i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia. Powstała polewą polewamy wierzch ciasta.
Całość można udekorować dowolną posypką jednak nie jest to konieczne.
Powstałe ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki masa jest twarda jednak po kilku minutach staje się miękka i delikatna.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Każde następne gdy poprzednie połączy się z masą. Do powstałej masy porcjami wsypujemy przesiane sypkie składniki. Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej tortownicy. Pieczemy w 180 st. przez około 35 minut. Upieczony studzimy i przecinamy na dwa blaty.
Masa mleczna:
Do garnka lub rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, cukier waniliowy z dodatkiem wanilii i ekstrakt waniliowy. Stawiamy na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Do utartego masła lub margaryny partiami dodajemy zimny syrop mleczny z dodatkami oraz mleko w proszku. Miksujemy do połączenia składników.
Gotową masę rozsmarowujemy na jednym biszkoptowym blacie i przykrywamy drugim.
Polewa czekoladowa:
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i dajemy do rondelka. Wlewamy mleko i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia. Powstała polewą polewamy wierzch ciasta.
Całość można udekorować dowolną posypką jednak nie jest to konieczne.
Powstałe ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki masa jest twarda jednak po kilku minutach staje się miękka i delikatna.
BozenaMatuszczyk
renatka1
misia5
Dziękuję :)
misia5
Dziękuję :)