Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto miodowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kruchy placek pachnący miodem i orzechami. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Możemy go upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ciasto miodowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto miodowo-orzechowe

Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miodu prawdziwego

Piana:

  • 2 białka
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 5 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 4-5 łyżek dowolnej marmolady ( możemy użyć powidło śliwkowe )

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo-orzechowe

Wykonanie ciasta:

Ciasto miodowo-orzechowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, posmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem.

Nałożenie marmolady:

Ciasto miodowo-orzechowe
Przygotowane ciasto smarujemy marmoladą.

Tak przygotowane ciasto smarujemy równomiernie marmoladą.

Przygotowanie piany:

Ciasto miodowo-orzechowe
Z podanych składników przygotowujemy pianę.

Białka przekładamy do miski, następnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe,miód i orzechy. Delikatnie mieszamy. Przygotowaną pianę wykładamy na ciasto.

Pieczenie:

Ciasto miodowo-orzechowe
Nastepnie przygotowane ciasto pieczemy i studzimy.

Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie po upieczeniu jeszcze gorące posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy i po tym czasie kroimy i podajemy.