Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto miodowo-orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto miodowo-orzechowe wymaga dość dużo pracy ale warto je zrobić. Ma jedną wadę, szybko znika ze stołu.

Ciasto miodowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto miodowo-orzechowe

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku
  • aromat migdałowy do smaku
  • Pozostałe:
  • 30 dag marmolady z różą
  • 1 polewa czekoladowa
  • 10 dag posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki wody
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo-orzechowe
Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec 4 placki, ostudzić. Masa: Mleko zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez kilka minut, przykryć i odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem ucierać dodając po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem migdałowym. Zimne placki skropić przegotowaną wodą, 2 razy przełożyć masą i 1 raz marmoladą. Obciążyć i odłożyć na kilka godzin. Orzechy karmelizowane: Z 10 dag cukru zrobić jasny karmel, dodać łyżkę masła, orzechy, 2 łyżki wody i gotować przez 5 minut. Mieszając ostudzić. Ciasto oblać polewą czekoladową, posypać orzechami karmelizowanymi i płatkami migdałowymi.
Ciasto miodowo-orzechowe
Z przygotowanych produktów zrobić ciasto i upiec 4 placki
Ciasto miodowo-orzechowe
2 razy przełożyć masą z kaszy manni i 1 raz marmoladą
Ciasto miodowo-orzechowe
Z cukru zrobić jasny karmel dodać orzechy masło i wodę gotować 5 minut
Ciasto miodowo-orzechowe
Ciasto oblać polewą czekoladową posypać orzechami karmelizowanymi i płatkami migdałowymi