Sposób przygotowania:
Ciasto miodowo-orzechowe
Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec 4 placki, ostudzić. Masa: Mleko zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez kilka minut, przykryć i odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem ucierać dodając po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem migdałowym. Zimne placki skropić przegotowaną wodą, 2 razy przełożyć masą i 1 raz marmoladą. Obciążyć i odłożyć na kilka godzin. Orzechy karmelizowane: Z 10 dag cukru zrobić jasny karmel, dodać łyżkę masła, orzechy, 2 łyżki wody i gotować przez 5 minut. Mieszając ostudzić. Ciasto oblać polewą czekoladową, posypać orzechami karmelizowanymi i płatkami migdałowymi.
marietta