cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciasto miodowo - orzechowe przekładane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto miodowe z dużą ilością orzechów przekładane masą budyniową,kajmakową i dżemem wiśniowym.

Ciasto miodowo - orzechowe przekładane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto miodowo - orzechowe przekładane

 

  • ciasto:

 

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

  • masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 g masła

 

  • oraz
  • 1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • ½ szklanki wiśni w likierze

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo - orzechowe przekładane
-Mąkę wymieszać z sodą, przesiać przez sitko na stolnicę. -Margarynę zetrzeć na grubej tarce połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. - Ciasto podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki. - Składniki na masę orzechową umieścić w rondelku i gotowaćna średnim ogniu ok.3-4 min. - Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąty wielkościforemki (u mnie ok. 25x35 cm) . - Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę orzechową- - Placki przełożyć na blaszkę i piec pojedynczo / temp.180 st. C/ na miodowy kolor / ok.10-15 min/ . - Należy kontrolować wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko. - Ciasto po upieczeniu jest dość twarde, ale z upływem czasu i po przełożeniu staje się mięciutkie. - Ugotować budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z masłem na gładką, puszystą masę. - Wiśnie odsączyć z likieru , pokroić i połączyć z dżemem.
Ciasto miodowo - orzechowe przekładane
Zagnieść kruche ciasto i upiec trzy placki.
Ciasto miodowo - orzechowe przekładane
Na jednym placku rozprowadzić ugotowaną masę orzechową.
Ciasto miodowo - orzechowe przekładane
Upieczone placki przełożyć dżemem kremem budyniowym i masą kajmakową.
Ciasto miodowo - orzechowe przekładane
Ciasto pokroić po całkowitym zastygnięciu.