Sposób przygotowania:
Ciasto moc pomarańczy
Pomarańcze sparzyłam i otarłam z nich skórkę. Jajka umyłam i oddzieliłam żółtka od białek, Cukier i żółtka utarłam na białą masę, dodałam skórkę pomarańczową. Z pomarańczy wycisnęłam ok. ½ szklanki soku i dodałam do żółtek. Następnie ciągle mieszając dodawałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z płynnym masłem. Do masy delikatnie wmieszałam ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Formę keksową (40 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto. Na wierzchu położyłam kilka plastrów pomarańczy bez skóry. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut.
![Ciasto moc pomarańczy Ciasto moc pomarańczy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-moc-pomaranczy-242254.jpg)
![Ciasto moc pomarańczy Ciasto moc pomarańczy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-moc-pomaranczy-242255.jpg)
KasiaJulcia
edytaha
dża
zbysiowa
sophiekwiatek
Och... czytając ten przepis poczułam zapach tego ciasta:) muszę spróbować też je zrobić!!!
jaNina
dża