Ciasto mocno czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachecam do spróbowania.....

 Ciasto mocno czekoladowe

Składniki:

Ciasto mocno czekoladowe

 

  • 4 szklanki mąka pszenna,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 5 szt jajka,
  • 1 opakowanie proszek do pieczenia,
  • 150 g margaryna,
  • 50 ml olej,
  • 50 ml mleko,
  • 2 opakowania cukier waniliowy,
  • 150 g płatki czekol do pieczenia,
  • POLEWA:,
  • 200 g czekolada mleczna,
  • 50 ml mleko

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno czekoladowe
Najpierw dokładnie jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas ubijając (tu świetnie sprawdza się mikser z misą obrotową) dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie cienką strużką wlewać chłodną stopioną margarynę zmieszaną z olejem. Na końcu dodać mleko (jeśli ciasto jest bardzo gęste - ilość mleka zwiększyć). Odłożyć mikser i łyżką wmieszać do ciasta płatki. Blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjąć, ostudzić. Przygotować polewę: do garnka wlać mleko, wsypać czekoladę połamaną na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i zostawić do zastygnięcia polewy.