Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto musli na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto musli na miodzie to słodki deserek kryjący w sobie to co lubimy w naszym domu najbardziej - miód, musli, pistacje rodzynki. Polecam.

Ciasto musli na miodzie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto musli na miodzie

 

  • 50 g cukru białego
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2,5 - 3 szklanki musli owsianego z czekoladą i pistacjami
  • 1 garść zielonych suszonych rodzynek
  • 150-200 ml mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto musli na miodzie
Do rondla wsypujemy cukier, podgrzewamy na jasny karmel, dodajemy miód. Wsypujemy musli owsiane z pistacjami i kawałkami czekolady, dodajemy rodzynki zielone i mieszamy. Następnie dodajemy masło, podlewamy mlekiem i mieszamy całość do połączenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy uzyskaną masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

Ciasto kroimy jeszcze ciepłe i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto musli na miodzie
cukier podgrzewamy do uzyskania jasnego karmelu
Ciasto musli na miodzie
dodajemy miód i całość chwile podgrzewamy
Ciasto musli na miodzie
dodajemy musli owsiane z kawałakmi czekolady i pistacji oraz zielone rodzynki
Ciasto musli na miodzie
dodajemy masło - najlepiej miękkie i mieszamy
Ciasto musli na miodzie
całość podgrzewamy mieszając przez kilka chwil
Ciasto musli na miodzie
dodajemy mleko i podgrzewamy - przekładamy do formy i pieczemy

Tagi:

czekolada