Sposób przygotowania:
Ciasto na bagietce ze śliwkami
Śliwki płuczemy, przecinamy na połowę wzdłuż, usuwamy pestki. wkładamy do miski,zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut. Blachę ( 24x30) smarujemy masłem, Bagietki kroimy na około 1,5cm "kromki". Namaczamy je w mleku. układamy na dnie, aby zostało całe przykryte bagietkami (pierwsza warstwa) układamy na niej śliwki. Następnie ponownie namaczane "kromki" bagietki w mleku układamy na śliwkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i zapiekamy około 40 minut. Gdy bagietki będą zarumienione ciasto jest gotowe. Cukier puder mieszamy z cynamonem, obsypujemy mieszanką jeszcze ciepłe ciasto. Podawać ciepłe;). Przepis pochodzi z Kuchni Świata z pewnej gazety. Zamiast śliwek w przepisie były jabłka. Myślę że możemy kombinować z owocami i zapiekać z tymi,które najbardziej nam smakują.