Sposób przygotowania:
Ciasto na kruchą i cienką pizzę
Najpierw przygotować zaczyn mieszając drożdże z łyżeczką cukru i szklanką ciepłej wody. Pozostawić je na kilka minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie mąkę przesiać do miski i wymieszać ją z pół łyżeczką soli. Do mąki z solą dolać łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie dolać zaczyn drożdżowy. Wszystkie skłądniki połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrobić w kulę, włożyć je do naczynia np. miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą rozwałkować na okrągły lub lekko podłużny placek podsypując mąką. Brzegi zawinąc do środka, żeby nie wypływał sos. Placki są gotowe do rozłożenia na nich składników wedle upodobania. Najlepiej zacząć od posmarowania ich oliwą, potem sosem, następnie serem i dopiero pozostałymi dodatkami. Pizzę w zależności od ilości składników zapiekac w temperaturze ok 200 stopni przez 10-15 minut.