gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Ciasto na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i lekkie ciasto, które każdemu się uda.

Ciasto na maślance

Składniki:

Ciasto na maślance

 

  • 2 szt jajka,
  • 1 szkl maślanka,
  • 1 szkl cukier,
  • 3 szkl mąka,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 szkl olej,
  • 800 g truskawki

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie powoli dodajemy maślankę. Potem wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę i układamy na wierzch truskawki. Wkładamy na ok 45 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu i przestygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka