migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto na maślance z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nigdy nie robiłam ciasta na maślance więc trzeba było nadrobić te zaległości. Znalazłam przepis, nieco zmodyfikowałam i upiekłam. Ciasto wyszło przepyszne i zniknęło bardzo szybko.

Ciasto na maślance z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na maślance z brzoskwiniami

 

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 600 g brzoskwiń
  • 2-3 garście płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z brzoskwiniami
W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszac składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszke wyłożyc papierem do pieczenia i przełozyc ciasto. Brzoskwinie obrac ze skórki, usunac petki i pokroic na małe kawałki. Następnie ułozyc na cieście. Na wierzchu posyoać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut na 180 C.
Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Etap 1 Z podanych składników przygotowac ciasto.
Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Etap 2 Gotowe ciasto przełozyc do formy wyłożonej papierem.
Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Etap 3 Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Etap 4 na wierzchu posypać płatkami migdałowymi

Tagi:

jajko jajka