Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z brzoskwiniami na wrześniowy podwieczorek

Ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami
Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i przekrajamy na pół, lub ćwiartki
Odzielamy białka od żółtek i białka z cukrem ubijamy mikserem na pianę. Nieprzerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Jak masa będzie już gładka to dodajemy mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszek do pieczenia, miksujemy stopniowo wlewając ostudzone masło. Miksujemy razem ok 5 minut.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu iukładamy brzoskwinie, wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, na brzoswkiniach układamy dżem z owoców leśnych i całe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z brzoskwiniami
Zamiast brzoskwiń świeżych, możemu użyć owoców z puszki, pamiętając o dokładnym odsączeniu
Ciasto z brzoskwiniami
W czasie pieczenia owoce zapadną się się w ciasto

Tagi:

jajko jajka