Sposób przygotowania:
Ciasto na maślance z rabarbarem
Białka oddzielam od żółtek. Z białek ubijam sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaję po jednym żółtku do białkowej piany i dalej ubijam. Ostrożnie dodaję olej i dalej miksuję.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaję na przemian maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, ciągle miksując.
Kruszonka: Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszam i zagniatam na kruszonkę.
Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przekładam masę. Wykładam umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, posypuję kruszonką. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku około 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaję na przemian maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, ciągle miksując.
Kruszonka: Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszam i zagniatam na kruszonkę.
Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przekładam masę. Wykładam umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, posypuję kruszonką. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku około 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.