mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto na maślance z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszyste, wyrośnięte, idealne ciasto na piknikowe spotkania ze znajomymi, ciasto na bazie maślanki z rabarbarem u chrupiącą kruszonką.

Ciasto na maślance z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na maślance z rabarbarem

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
  • 35 dag rabarbaru obranego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z rabarbarem
Białka oddzielam od żółtek. Z białek ubijam sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaję po jednym żółtku do białkowej piany i dalej ubijam. Ostrożnie dodaję olej i dalej miksuję.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaję na przemian maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, ciągle miksując.
Kruszonka: Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszam i zagniatam na kruszonkę.
Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przekładam masę. Wykładam umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, posypuję kruszonką. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku około 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Ciasto na maślance z rabarbarem
W misce ubijam jajka z cukrem, wlewam olej i dalej ubijam
Ciasto na maślance z rabarbarem
Na blachę wykładam ciasto i wyrównuję powierzchnię
Ciasto na maślance z rabarbarem
Na masę wykładam pokrojony rabarbar i kruszonkę
Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto po upieczeniu posypuję cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka