Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki.
Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy na jeden duży placek lub dwa mniejsze.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki.
Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy na jeden duży placek lub dwa mniejsze.