Ciasto na pizzę robi się z mąki, drożdży, mleka, odrobiny oliwy, cukru i soli. Żeby było puszyste należy dokładnie je wyrobić i przygotować grubszy placek, zostawiając grubsze brzegi. Szykując cienkie ciasto na pizzę wystarczy mocniej je rozwałkować, formując cieńszy placek. Domową pizzę można też zrobić na kruchym lub francuskim cieście.

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Składniki na 1-2 porcje:
  • około ćwierć kg mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego
  • około dwie łyżki świeżych drożdży lub około 5 g drożdży suchych (instant)
Ewentualnie do smaku możemy dodać nieco cukru i przypraw.

Przygotowanie ciasta na pizzę
  • Przygotowane drożdże należy rozpuścić w przegotowanej, ciepłej wodzie. Dodajemy około 3-4 łyżek mąki.
  • Następnie odstawiamy drożdże na około 10 minut do wyrośnięcia.
  • W kolejnym etapie dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Ugniatamy wszystko na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
  • Otrzymane ciasto na pizzę wykładamy na stolnicę, którą warto wcześniej oprószyć nieco mąką, żeby ciasto nie przywierało. Rozwałkowujemy.
  • Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia.
Na tak przygotowane ciasto dodajemy cienką warstwę sosu pomidorowego oraz ulubione składniki. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220-250 stopni C przez 10-15 minut.  
Pizza z kurczakiem

Pizza z kurczakiem

Przed położeniem kurczaka na drożdżowy placek posmarowany sosem pomidorowym można go zamarynować w oleju z przyprawą do gyros i grillować przez kilka minut. Na pizzę z kurczakiem wspaniale nadaje się również drób wędzony, pieczony albo gotowany w bulionie. Dobrze komponuje się on z brokułami, cebulą, papryką, groszkiem, kukurydzą, pieczarkami. Jeśli ser na pizzy za szybko się rozpuści, kilka minut przez końcem pieczenia można dołożyć dodatkową warstewkę mozzarelli lub sera pleśniowego.

Pizza z kalafiorem

Pizza z kalafiorem

Lekkostrawna pizza z kalafiora pozostanie dietetyczna, jeśli skomponuje się dodatki z umiarem. Po polaniu jej sosem może konkurować ze smakiem tradycyjnego wypieku. Jeżeli pominie się jajka, bezglutenowa pizza będzie wegańska. Pizzę z kalafiora przygotowuje się ze startego na tarce surowego kalafiora, a następnie odparowuje z niego nadmiar wilgoci na suchej patelni. Na podpieczonym w piekarniku bez tłuszczu spodzie rozkłada się ulubione dodatki i dopieka przez kilka minut do rozpuszczenia sera.

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa to idealna propozycja posiłku dla osób z alergią. Przygotowuje się ją na bazie białej mąki ryżowej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną i tapioką. Oprócz tego do jej zrobienia potrzeba odrobiny wrzącej wody, drożdży, mleka roślinnego, cukru, soli i oleju. Wyrobione ciasto z takich składniki piecze się w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez zaledwie kwadrans. Warto zaznaczyć, że na rynku dostępne są również gotowe mieszanki bezglutenowe do przygotowania pizzy.

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza z patelni powstaje bez konieczności użycia drożdży czy robienia zakwasu, z mąki, oleju, soli i wody. Składniki na ciasto miesza się, zagniata rękami i wałkuje do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaży się je przez kilka minut na patelni, a następnie smaruje się pizzę sosem pomidorowym i układa na niej ulubione składniki np. plasterki sera mozzarella, cebulę, pieczarki, szynkę oraz starty żółty ser. Placek trzyma się na niewielkim ogniu pod przykrywką i podaje gorący z ziołowym keczupem.

Pizza capriciosa

Pizza capriciosa

Pizza capriciosa, nazywana też capri, to obok margherity, jedna z najpopularniejszych odmian pizz. Do jej przygotowania potrzeba jedynie sera mozarella, pieczarek i szynki. Ciasto wyrabia się na bazie mąki pszennej, drożdży, soli, bazylii, oregano i oliwy z oliwek. Sos do pizzy powinien być pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw oraz czosnku. Pieczarki, mozarelle i szynkę kroi się w paski i posypuje po wierzchu uformowanego ciasta. Pizzę piecze się w temperaturze 250 stopi Celsjusza przez około 6 minut.

Pizza margarita

Pizza margarita

Najprostsza wersja pizzy z końca XIX wieku stała się jednocześnie najpopularniejszą na świecie. Kolory pizzy margarita reprezentują włoską flagę. Do jej przygotowania potrzeba dobrej jakości sera mozzarella, listków świeżej bazylii oraz pomidorów – mogą być w puszce lub w postaci przecieru. Margerita na cienkim bądź grubym cieście jest lubianym przez wegetarian przysmakiem. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Pizza hawajska

Pizza hawajska

W skład pochodzącej z Kanady pizzy hawajskiej wchodzą pokrojony drobno ananas oraz cieniutkie plasterki szynki, kojarzone przez mieszkańców krajów anglojęzycznych z wymarzonym życiem na rajskich wyspach. Często dodaje się również rozdrobnione czarne oliwki, kukurydzę i dużą ilość startego żółtego sera. Do pizzy hawajskiej najbardziej pasuje aromatyczny sos czosnkowy. Po upieczeniu drożdżowego placka można go posypać posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub bazylią.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto na pizzę

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Ciasto na pizzę

Moje ciasto na pizze

Moje ciasto na pizze

mic mic

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto na pizze

Ciasto na pizze

ankaxxx91 ankaxxx91

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

ewasng ewasng
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: