Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ciasto na pizzę długo rosnące

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto na pizzę wykonane tym sposobem rośnie bez pośpiechu. Można je zrobić wieczorem a nocą będzie sobie spokojnie pracowało.

Ciasto na pizzę długo rosnące Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na pizzę długo rosnące

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 dag drożdży świeżych
  • ok 2/3 szkl wody letniej
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka płaska soli
  • łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę długo rosnące
Drożdże rozpuściłam mieszając je z cukrem, dodałam łyżkę mąki i nieco wody letniej. Zostawiłam na jakieś 15 minut aż drożdże ruszyły. Do podrośniętego rozczynu wsypałam pozostałą mąkę, wodę, sól i oliwę. Całość zamieszałam, a potem już ręką wyrabiałam co najmniej 10 minut. Ciasto odstawiłam w niezbyt ciepłe ( 17-18 st) na kilka godzin, może stać całą noc. Gdy chcę piec pizzę, ciasto wykładam na stolnicę porządnie posypaną mąką i wyrabiam je chwilę. Z tej ilości wychodzi mi średnia okrągła pizza mieszcząca się na blasze piekarnikowej i mała tzw focaccia. Wydaje mi się też, że ciasto, które długo rosło i było jeszcze raz wyrobione jest nieco lżej strawne niż robione "na świeżo".
Ciasto na pizzę długo rosnące
Wstępnie przygotowane ciasto będzie kilka godzin rosło
Ciasto na pizzę długo rosnące
W trakcie ciasto nieco zrzedło i lekko pachniało zakwasem