Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę długo rosnące
Drożdże rozpuściłam mieszając je z cukrem, dodałam łyżkę mąki i nieco wody letniej. Zostawiłam na jakieś 15 minut aż drożdże ruszyły. Do podrośniętego rozczynu wsypałam pozostałą mąkę, wodę, sól i oliwę. Całość zamieszałam, a potem już ręką wyrabiałam co najmniej 10 minut. Ciasto odstawiłam w niezbyt ciepłe ( 17-18 st) na kilka godzin, może stać całą noc. Gdy chcę piec pizzę, ciasto wykładam na stolnicę porządnie posypaną mąką i wyrabiam je chwilę. Z tej ilości wychodzi mi średnia okrągła pizza mieszcząca się na blasze piekarnikowej i mała tzw focaccia. Wydaje mi się też, że ciasto, które długo rosło i było jeszcze raz wyrobione jest nieco lżej strawne niż robione "na świeżo".