Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto na pizzę o grubym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje podstawowe ciasto na pizzę o grubym spodzie.

Ciasto na pizzę o grubym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto na pizzę o grubym spodzie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę o grubym spodzie
W 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Zostawić je w ciepłym miejscu, żeby zaczęły rosnąć. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Wlać do niej szklankę ciepłego mleka i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby (gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk) dosypać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posmarowaną olejem blaszkę. Ułożyć na nim ulubione składniki. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Ciasto na pizzę o grubym spodzie
Rozczyn przygotowany ze świeżych drożdży mleka i cukru.
Ciasto na pizzę o grubym spodzie
Wymieszana z solą mąka z dodatkiem mleka i rozczynu drożdżowego.
Ciasto na pizzę o grubym spodzie
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.