DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto na ptysie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ptysie można przekładać i nadziewać, na słodko i bardziej wytrawnie. Z tego ciasta można również upiec karpatkę, groszek ptysiowy i eklerki.

Ciasto na ptysie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na ptysie

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na ptysie
Zagotować szklankę wody z ½ kostki margaryny. Dodać 1 szklankę mąki i dalej gotować. Rozcierać masę. Po wystudzeniu wbić 4 – 5 jajek (jeśli małe dodajemy 5 jeśli duże to 4) i ucierać mikserem około 10 minut. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i formujemy ptysie. Piec w temperaturze 220 °C około 25 minut.
Ciasto na ptysie
W garnku zagotowujemy wodę z 1/2 kostki margaryną
Ciasto na ptysie
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę.
Ciasto na ptysie
Ciasto jest ugotowane jeśli odchodzi od ścianek garnka.
Ciasto na ptysie
Podczas pieczenia ptysie urosną trzeba zostawić odstępy kiedy wyciskamy ciasto