Sianka

Sianka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Ptysie wg Sianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klasyczny przepis na ptysie polecam

Ptysie wg Sianka

Składniki:

Ptysie wg Sianka

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg maki
  • 20 dkg margaryny
  • 1/2 l. Wody
  • szczypta soli
  • 6-7 jaj w zależności jakie są duże
  • 1 l. Śmietanka 30 %

Sposób przygotowania:

Ptysie wg Sianka
Wodę zagotować wraz z dodatkiem margaryny, odstawić na chwile by odrobinę przestygło, do maki dodajemy 2 łyżeczki proszku oraz sol, make wymieszana z proszkiem i sola stopniowo dodawać do przestudzonej wody z tłuszczem cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki, masę wstawić na chwile na gaz cały czas mieszając do momentu kiegumasa odkleja się od garnka ale należy uważać by ciasto się nie przypaliło, gdy ciasto odkleja się od garnka masę zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia.Gdy ciasto dobrze przestygnie wbijać jajka po 1 sztuce za każdym razem dobrze połączyć jajko z masą. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, piec rozgrzewamy do 180 st. C Na blaszkę łyżka nakładamy kupki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy do chwili kiedy się zbrązowiała następnie temperaturę obniżamy do 130 st. C i suszymy wypieczone ptysie (razem pieczenie oraz suszenie ok 1,5 godziny). Po upieczeniu wystudzone ptysie przecinamy na pól, śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, wypełniamy ptysie na wierzch posypujemy jeszcze cukrem pudrem. Smacznego