iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne delikatne wilgne ciasto śniadaniowe. Pasuje także na imprezy czy na niedzielę. Polecam , można tez zrobić z innymi owocami.

Ciasto na śmietanie

Składniki:

Ciasto na śmietanie

 

  • 5 jaj

 

  • 300g cukru

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia takie z czubkiem :)

 

 

  • lukier

 

  • cukier pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na śmietanie
Całe jajka wbijamy do miski. Ubijamy na pianę w połowie ubijania wsypujemy pomału cukier. Ubijamy dalej aż masa będzie puszysta a cukier nie będzie wyczuwalny. Dolewamy pomału śmietany 18% i 30 % . Miksujemy dalej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Przestajemy ubijać i pomału wsypujemy mąkę. Mieszamy już łyżką . Wlewamy ciasto do tortownicy. Jabłka obieramy kroimy na cząstki i układamy na cieście. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy ok 60 min do suchego patyczka. Zimne ciasto lukrujemy. Cukier puder mieszamy z odrobiną śmietany 30 % i polewamy nim ciasto.