Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto na roladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto na roladzie z kremem i owocami

Ciasto na roladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na roladzie

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolny ciemny dżem u mnie borówkowy

 

  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 200 g margaryny
  • 3-4 badany
  • 1 grejfrut

 

  • Bita śmietana:
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 śnieżka ( proszek)
  • pół galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/2 szklance wody

Sposób przygotowania:

Ciasto na roladzie
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ). Upieczone ciasto położyć na czystej ścierce tak , aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, i gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę.( Zwijamy wzdłuż krótkiego boku ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie posmarować dżemem i zwinąć ciasto w roladę. Postąpić tak z obydwoma biszkoptami. Rolady pokroić na kawałki ok 1,5 cm. Przygotować tortownicę Dno wyłożyć kawałkami rolady tak a, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy.



Krem:

Połowę mleka z cukrem zagotować w garnku. W pozostałej części mleka wymieszać budynie , mąkę i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszają aż zgęstnieje. Zostawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na gładka masę i dodać zimny budyń.Połowę kremu wyłożyć na dno z kawałków rolady, pookładać obrane banany i grejfruta. Na to wyłożyć pozostałą część masy - wstawić na chwilę do lodówki aby stężało.



Bita śmietana:

Śmietanę ubić ze śnieżką a pod koniec dodać tężejącą galaretkę dokładnie ubić i wyłożyć na wierzch torciku. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto na roladzie
Gdy ciasto wystygnie posmarować dżemem i zwinąć ciasto w roladę Postąpić tak z obydwoma biszkoptami
Ciasto na roladzie
Obydwie rolady pokroić na część ok półtorej cm
Ciasto na roladzie
Dno wyłożyć kawałkami rolady tak a następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy
Ciasto na roladzie
Połowę kremu wyłożyć na dno z kawałków rolady pookładać obrane banany i grejfruta Na to wyłożyć pozostałą część masy