Sposób przygotowania:
Ciasto na roladzie
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ). Upieczone ciasto położyć na czystej ścierce tak , aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, i gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę.( Zwijamy wzdłuż krótkiego boku ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie posmarować dżemem i zwinąć ciasto w roladę. Postąpić tak z obydwoma biszkoptami. Rolady pokroić na kawałki ok 1,5 cm. Przygotować tortownicę Dno wyłożyć kawałkami rolady tak a, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy.
Krem:
Połowę mleka z cukrem zagotować w garnku. W pozostałej części mleka wymieszać budynie , mąkę i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszają aż zgęstnieje. Zostawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na gładka masę i dodać zimny budyń.Połowę kremu wyłożyć na dno z kawałków rolady, pookładać obrane banany i grejfruta. Na to wyłożyć pozostałą część masy - wstawić na chwilę do lodówki aby stężało.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić ze śnieżką a pod koniec dodać tężejącą galaretkę dokładnie ubić i wyłożyć na wierzch torciku. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ). Upieczone ciasto położyć na czystej ścierce tak , aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, i gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę.( Zwijamy wzdłuż krótkiego boku ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie posmarować dżemem i zwinąć ciasto w roladę. Postąpić tak z obydwoma biszkoptami. Rolady pokroić na kawałki ok 1,5 cm. Przygotować tortownicę Dno wyłożyć kawałkami rolady tak a, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy.
Krem:
Połowę mleka z cukrem zagotować w garnku. W pozostałej części mleka wymieszać budynie , mąkę i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszają aż zgęstnieje. Zostawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na gładka masę i dodać zimny budyń.Połowę kremu wyłożyć na dno z kawałków rolady, pookładać obrane banany i grejfruta. Na to wyłożyć pozostałą część masy - wstawić na chwilę do lodówki aby stężało.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić ze śnieżką a pod koniec dodać tężejącą galaretkę dokładnie ubić i wyłożyć na wierzch torciku. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.