agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto ze śmietan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik bez sera- czyli ciasto ze śmietan

Ciasto ze śmietan

Składniki:

Ciasto ze śmietan

 

  • polewa czekoladowa biała 1 opak
  • śmietana 18% duża 3 szt
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • białka 6 szt
  • proszek do pieczenia 1 opak
  • margaryna 1 szt
  • żółtka 6 szt
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka 3 szklanki
  • kakao do dekoracji 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śmietan
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Następnie z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść ciasto o gładkiej, jednolitej i delikatnej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i schłodzić przez kilka godzin ciasto w lodówce, wyjąć ciasto i podzielić ciasto na dwie równe połowy, jedną część równomiernie rozłożyć na blachę. Ubić białka dodając cukier puder dodać śmietany i budynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać na ciasto. Zetrzeć na wierzch drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok.50-60 min w temp.180-200 stopni. Wyjąć ciasto, ostudzić i z roztopionej białej czekolady wykonać białą szachownicę. Posypać kakao na wierzchu ciasta. Ostudzić ciasto i porcjować.