Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto na śmietanie z rabarbarem i orzechową kruszonką. Kruszonka jest chrupiąca i słodka, z nutą cynamonu.

Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką
Ciasto należy zacząć przygotowywać od kruszonki. Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać razem z mąką, cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem. Wstawić do lodówki. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieścić jaja, cukier i rozpuszczone, przestudzone masło. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. Dodać śmietanę. Wymieszać i całość wlać do mąki z proszkiem. Połączyć składniki. Ciasto będzie gęste i lepiące. Około 1/3 kruszonki wymieszać z połową ciasta i wlać na wysmarowaną blaszkę (21x25) Wylać drugą część ciasta. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar. Wciskając w ciasto. Obsypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 180*C funkcja góra-dół ok 50min. Smacznego!
Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką
Wszyskie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką
Jajka roztrzepać z cukrem, masłem i dodać śmietanę.
Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania kleistego ciasta.
Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką
Na ciasto wyłożyć pokrojony w kawałki rabarbar.