Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto na wodzie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z tych co to nie wymagają zachodu, a i tak się udają.

Ciasto na wodzie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na wodzie.

 

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • szklanka oleju
  • szklanka gazowanej wody
  • łyżka kako
  • 0,5 kg mąki + łyżka
  • ulubiony zapach

Sposób przygotowania:

Ciasto na wodzie.
Jajka, sól, cukry miksujemy razem do białości. Do takiej masy dodajemy olej i wodę, lekko mieszamy. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy razem. Dodajemy po łyżce do rzadkiej masy i miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy tylko tyle aby połączyć składniki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy łyżkę kakao...wyrabiamy. A do drugiej jasnej łyżkę mąki. Chodzi o to aby ciasta zachowały taką samą konsystencję. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy na przemian ciasta i to w dowolnej kolejności. Pieczemy w 160 stopniach około 50 - 60 min. Ostudzone można posypać pudrem lub polukrować.
Ciasto na wodzie.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Ciasto na wodzie.
Do jednej części ciasta dodajemy kakao i miksujemy.
Ciasto na wodzie.
Do drugiej łyżkę mąki, aby ciasta miały tą samą konsystencję.
Ciasto na wodzie.
Ciasta wykładamy na przemian do formy w dowolny sposób.

Tagi:

jajko jajka