Sposób przygotowania:
Babka piaskowa na olejuETAP 1:
Jajka wybić do miski miksera. Dodać cukier kryształ i waniliowy i ucierać do uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki powoli wmiksować do masy jajecznej. Następnie nie przestając miksować, wlewać cienkim strumieniem olej.
Formę do babki wyłożyć papierem. Wyłożyć do niej 2/3 ciasta. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i przemieszać w formie widelcem.
Babkę piec do suchego patyczka (u mnie ok. 50 min.) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Posmarować nią ciasto i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Pokroić przed podaniem na plastry.
PIOTR H