WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Babka piaskowa na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotna ale zarazem delikatna w strukturze babka ucierana, piaskowa na oleju. Zrobiłam ją w dwóch kolorach: jasnym waniliowym i ciemnym kakaowym.

Babka piaskowa na oleju Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka piaskowa na oleju

 

  • 3 jajka
  • 3/4szkl. mąki tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3/4szkl. oleju
  • Polewa:
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa na oleju

ETAP 1:

Jajka wybić do miski miksera. Dodać cukier kryształ i waniliowy i ucierać do uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki powoli wmiksować do masy jajecznej. Następnie nie przestając miksować, wlewać cienkim strumieniem olej.

Formę do babki wyłożyć papierem. Wyłożyć do niej 2/3 ciasta. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i przemieszać w formie widelcem.

Babkę piec do suchego patyczka (u mnie ok. 50 min.) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Posmarować nią ciasto i odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Pokroić przed podaniem na plastry.

Babka piaskowa na oleju
Wystudzona babka wyjęta z formy i posmarowana czekoladą
Babka piaskowa na oleju
Babka piaskowa po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka piaskowa na oleju
Po nałożeniu ciemnego ciasta, przemieszałam w formie ciasto widelcem
Babka piaskowa na oleju
Jasne ciasto waniliowe przełożóne do formy
Babka piaskowa na oleju
1/3 ciasta zmiksowana z gorzkim kakao