WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Babka piaskowa bezglutenowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka piaskowa tradycyjna ale w wydaniu bezglutenowym. Babka dwukolorowa na mące ziemniaczanej, z dodatkiem mąki kokosowej.

Babka piaskowa bezglutenowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka piaskowa bezglutenowa

 

  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki erytrolu
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa bezglutenowa

ETAP 1:

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i erytrol i ubić na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej.

Dalej miksując wlać cienkim strumieniem rozpuszczone masło i miksować do połączenia składników. Większą część ciasta przełożyć do silikonowej formy na babkę z kominem. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Wyłożyć na ciasto jasne i zamieszać widelcem.

Babkę piec około godziny w temperaturze 175 stopni. Wystudzić poza piekarnikiem. Można posypać cukrem pudrem.

Babka piaskowa bezglutenowa
Babka piaskowa po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka piaskowa bezglutenowa
Ciasto na babkę piaskowa przełożone do formy
Babka piaskowa bezglutenowa
Masa kajeczna po zmiksowaniu z makami i proszkiem do pieczenia
Babka piaskowa bezglutenowa
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką kokosowa i proszkiem do pieczenia
Babka piaskowa bezglutenowa
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę