Sposób przygotowania:
Babka Piaskowa
Na początek do miski wbij 4 jaka dodaj łyżeczkę cukru waniliowego lub cytrynowego (bo i taki znalazłam na półkach sklepowych) później 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia i wsyp jeszcze szklankę cukru zwykłego.
Miksuj do podwojenia masy.
Następnie dodaj pół szklanki mąki ziemniaczanej i
Szklankę mąki tortowej i 200 g roztopionej margaryny (oby tylko nie gorącej )Wyciśnij na koniec pół cytryny. Miksuj wszystko. W tym czasie nastaw piekarnik standardowo 180° góra dół przez 45 min.
Gdy się piecze przyszykuj polewę czekoladową lub lukier
Lukier :
Pół szklanki cukru pudru, łyżeczka soku wyciśniętego z drugiej połowy cytryny, łyżeczka wody.
Czekoladę zazwyczaj kupuje pełno mleczną i poddaje kąpieli wodnej do czasu rozpuszczenia.
Babkę ostudzoną polewamy nie gorącą czekoladą lub lukrem.
Na koniec posypujemy gwiazdkami kuleczkami posypką kolorową lub płatkami migdałów łatwo dostępnych we wszystkich sklepach.
Zazwyczaj są w poręcznych pojemnikach.
A później podziwiamy co nam wyszło i stawiamy na stoły.
Proste prawda?
Następnie dodaj pół szklanki mąki ziemniaczanej i
Szklankę mąki tortowej i 200 g roztopionej margaryny (oby tylko nie gorącej )Wyciśnij na koniec pół cytryny. Miksuj wszystko. W tym czasie nastaw piekarnik standardowo 180° góra dół przez 45 min.
Gdy się piecze przyszykuj polewę czekoladową lub lukier
Lukier :
Pół szklanki cukru pudru, łyżeczka soku wyciśniętego z drugiej połowy cytryny, łyżeczka wody.
Czekoladę zazwyczaj kupuje pełno mleczną i poddaje kąpieli wodnej do czasu rozpuszczenia.
Babkę ostudzoną polewamy nie gorącą czekoladą lub lukrem.
Na koniec posypujemy gwiazdkami kuleczkami posypką kolorową lub płatkami migdałów łatwo dostępnych we wszystkich sklepach.
Zazwyczaj są w poręcznych pojemnikach.
A później podziwiamy co nam wyszło i stawiamy na stoły.
Proste prawda?