kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto na zimno z nektarynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto. Przygotowane z serka ricotty, słodzone jest tylko galaretkami owocowymi. Polecam na deser lub podwieczorek.

Ciasto na zimno z nektarynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na zimno z nektarynką

 

  • 50 dag ricotty
  • 3 galaretki brzoskwiniowe ( każda na 0,5 l )
  • 240 g podłużnych biszkoptów
  • 1 szkl gorącej wody
  • 400 ml gorącej wody
  • 3 duże nektarynki
  • blaszka 24 x 24
  • folia aluminowa

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno z nektarynką
2 galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Galaretki wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy z wody nektarynki, kroimy w cienkie plasterki.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy biszkopty. Do miski przekładamy ricottę i wlewamy półpłynną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Mieszamy do połączenia i przekładamy masę na biszkopty. Blaszkę wstawiamy do lodówki i schładzamy.

Na stężoną masę układamy pokrojone nektarynki i przelewamy lekko stężoną galaretkę. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto na zimno z nektarynką
Umyte nektarynki kroimy w cienkie plasterki.
Ciasto na zimno z nektarynką
W misce łączymy ricottę z rozpuszczoną galaretką.