Nulek

Nulek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Łąkowe bezprawie - babka z advocatem i krówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedna z moich ulubionych babek - cudo z krówkami i advocatem, które doskonale sprawdza się jako słodka ozdoba wielkanocnego stołu, zwłaszcza w wersji udekorowanej cukrowymi kwiatami - jak zerwane prosto z łąki!

Łąkowe bezprawie - babka z advocatem i krówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łąkowe bezprawie - babka z advocatem i krówkami

CIASTO

  • 160 g miękkiego masła (składniki w ogóle powinny mieć temperaturę pokojową)
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (stawiam na domowy - nie da się podrobić tego aromatu)
  • 4 jaja z wolnego wybiegu
  • 120 ml advocatu (20%)
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kruchych krówek

 

  • masło i bułka tarta (do wysypania formy)
  • czekolada karmelowa - na przyklejenie ozdób
  • masa cukrowa w ulubionych kolorach - do wykonania ozdób - kwiatów

Sposób przygotowania:

Łąkowe bezprawie - babka z advocatem i krówkami
Całość pracy zaczynamy od inwentarza: krówki trzeba pokroić - każdą na 2-4 kawałki.

Masło i cukier wymieszany z cukrem wanilinowym (domowym!) ucieramy dokładnie - powinien wyjść z tego "puch". Potem możemy zacząć dodawać na zmianę po 1 jajku i porcji advocatu - całość musi utworzyć ładną, gładką masę. Nie spieszmy się przy tym - lepiej ucierać na niższych obrotach, ale dokładnie.

Kolejny etap to mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia - dodajemy ją po łyżce lub po 2 łyżki i - niespodzianka - wciąż miksujemy! 

Odstawiamy mikser, bo na koniec trzeba delikatnie dodać krówki i wymieszać całość łyżką - powoli, byle się te kawałki równomiernie rozłożyły w masie.

Czas przygotować foremkę. Ja używam takich z kominem, bo mam wrażenie, że ciasto lepiej się piecze. Niewielką formę nacieramy masłem i wysypujemy bułką tartą - powinno być jej sporo, bo krówki lubią się przyklejać do formy - duża porcja bułki ratuje nas przed brutalnym odrywaniem babki od foremki - no i przed szorowaniem. Formę wypełniamy ciastem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Czas pieczenia to ok. 50-60 minut z włączonym termoobiegiem.

Zdobimy masą cukrową - jako kleju używając rozpuszczonej czekolady.

Smacznego!
Łąkowe bezprawie - babka z advocatem i krówkami