WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto czekoladowo - migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, bardzo delikatne i puszyste w strukturze, wilgotne ciasto gotowane o smaku czekoladowo - migdałowym, oblane polewą.

Ciasto czekoladowo - migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo - migdałowe

 

  • 5 jajek
  • 250g masła lub margaryny
  • 1/4szkl. śmietany 30%
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 32g cukru waniliowego
  • 32g cukru migdałowego
  • 1, łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku migdałowego do ciast
  • 1 łyżka rodzynek
  • Polewa:
  • 2 płaskie łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżka kakao naturalnego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - migdałowe

ETAP 1:

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrami na puszysty krem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kakao i wsypać do margaryn utartej z żółtkami. Wymieszać do połączenia. Następnie wmieszać pianę z białek. Na koniec wsypać rodzynki, pokrojoną na wiórki czekoladę i olejek. Wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.

Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Wlać do garnka tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować i gotować ok. 70 minut. Wyłączyć gaz i wyjąć formę z ciastem. Zdjąć folię i wystudzić ciasto.

Składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać aż się wszystko połączy. Polewą polać ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.

Ciasto czekoladowo - migdałowe
Wystudzone ciasto wyłożone z formy na paterę
Ciasto czekoladowo - migdałowe
rzykryta folią aluminiową forma wstawiona do garnka
Ciasto czekoladowo - migdałowe
Przygotowane ciasto przełożone do przygotowanej formy
Ciasto czekoladowo - migdałowe
okrojona czekolada dodana do przygotowanego ciasta