dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na zimno w zdrowszej wersji. Przemyciłam tu kaszę jaglaną. Gwarantuję że większość się nie pozna z czego jest ono zrobione i będzie smakowało :) Dobry sposób na przemycenie czegoś zdrowego dla grymaszących dzieci ;)

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno

Składniki:

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno

masa jaglana

 

  • 11 podłużnych biszkoptów

galaretka

  • 1/2 szklanki mleka (dałam napój ryżowy)
  • 250 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zestawić z palinka, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia.

W razie potrzeby można lekko dosłodzić 1-2 łyżkami cukru. 

Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć biszkopty, łyżką przełożyć ciepłą masę jaglaną, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Mleko i wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (pilnować by się nie zsiadła).

Wylać na zastudzoną masę jaglaną, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.

Tagi:

deser ciasto