Sposób przygotowania:
Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zestawić z palinka, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia.
W razie potrzeby można lekko dosłodzić 1-2 łyżkami cukru.
Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć biszkopty, łyżką przełożyć ciepłą masę jaglaną, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Mleko i wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (pilnować by się nie zsiadła).
Wylać na zastudzoną masę jaglaną, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.
W razie potrzeby można lekko dosłodzić 1-2 łyżkami cukru.
Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć biszkopty, łyżką przełożyć ciepłą masę jaglaną, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Mleko i wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (pilnować by się nie zsiadła).
Wylać na zastudzoną masę jaglaną, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.
SylaUla