Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem majonezuciasto naleśnikowe.
Do miski wbić całe jajka, dodać dwie łyżeczki cukru. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę jajeczną. Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę, majonez oraz wodę gazowaną. Całość zmiksować na jednolitą masę.
ciasto naleśnikowe.
Do zmiksowanego ciasta naleśnikowego wlać olej wtedy nie ma potrzeby dodawania oleju na patelnię, również całość zmiksować do połączenia się ciasta z olejem. Przygotować chochlę u mnie chochla ma średnicę osiem centymetrów i głębokości pięć centymetrów.
ciasto naleśnikowe
Gdy mamy już przygotowane ciasto patelnię suchą rozgrzać na średnim ogniu dużego palnika moja patelnia ma średnicę dwadzieścia trzy centymetry. Na rozgrzaną patelnię nalać chochlę ciasta jak ktoś ma mniejszą to ze dwie chochle, gdy ciasto już dobrze się zetnie przełożyć na drugą stronę i z obu stron smażyć na złoty kolor, ja już na wyczucie wiem kiedy są gotowe.
ciasto naleśnikowe
Gotowe usmażone naleśniki układać na talerzu mi z podanych składników wyszło siedemnaście sztuk naleśników. Usmażone i lekko przestudzone naleśniki przełożyć dowolnym dżemem ja dałam swojski który robiłam na zimę z truskawek. Tak przygotowane naleśniki zawijać w dowolny sposób.
ciasto naleśnikowe
Naleśniki są bardzo miękkie i puchate rozpływają się w ustach, serdecznie polecam mój przepis no i oczywiście zachęcam do usmażenia kilku sztuk na wypróbowanie przepisu. Moje naleśniczki tak jak pisałam podałam ze swojskim dżemem truskawkowym oraz obowiązkowo odrobiną kwaśnej śmietany tak lubimy najbardziej a do popicia u nas zimne mleko ale może być kakao czy gorące mleko.