Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

ciasto niedzielne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

uwielbiam to ciasto....:)

ciasto niedzielne

Składniki:

ciasto niedzielne

 

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 2 jaja
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki stołowe rumu
  • szczypta soli
  • esencja migdałowa
  • LUKIER:
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 4 dag wiórków czekoladowych

 

Sposób przygotowania:

ciasto niedzielne
CIASTO: Do makutry dać masło i cukrem oraz cukrem waniliowym. Utrzeć. Dodać szczyptę soli i kilka kropel esencji migdałowej. Ucierać. Wbijać jaja na przemian przesianą mąkę z proszki me do pieczenia wsypywać. Potem wlać rum. Wsypywać również skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy dać ciasto. Piec przez godzinę w temperaturze około 175 stopni.
LUKIER:
Utrzeć go z wody i cukru pudru.
Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, oblać go lukrem. Wszystko posypać wiórkami czekoladowymi.