aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto obkładane waflem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z superową wkładką orzechowo- jabłkową. Pierwszy raz robiłam i bardzo mi smakowało :))

Ciasto obkładane waflem

Składniki:

Ciasto obkładane waflem

 

  • 7 jaj
  • 1 szkl rodzynek
  • 1 szkl krojonych orzechów włoskich
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki
  • 1 szkl startych i odciśniętych jabłek
  • Dodatkowo:
  • Dowolna masa
  • 3 tafle wafla tortowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto obkładane waflem
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, dodajemy odciśnięte jabłka, mąkę pszenną, rodzynki, proszek do pieczenia i orzechy mieszamy. Wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 40 minut w 180 stopniach. Na spód dajemy wafel na niego dowolną masę budyniową na to ciasto, masę i na wierzch wafel.