Sposób przygotowania:
Fantazja z waflami ryżowymi
Biszkopt:Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem(tylko dno), piec ok.30 minut w temperaturze180 stopni. Biszkopt kroimy na 2 części(ciasta będzie połowa blaszki).Masa śmietanowa:Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić ją gorącej kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać chłodną żelatynę dalej ubijając. Do śmietany wsypać pokruszone wafle ryżowe i czekoladę. Masę rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim biszkoptem.Masa orzechowa:Masło ucieramy z kremem orzechowym na jednolita masę, dodajemy rozpuszczona kawę. Na koniec wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopcie, następnie kładziemy wafle ryżowe tak aby pozostawić jak najmniej miejsca.Polewa:Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną, energicznie mieszając; dodajemy olejek i skórkę z cytryny. Do chłodnej polewy dodajemy spirytus. Polewą smarujemy wafle lub je dekoracyjnie „piszemy”. Ciasto najlepiej kroić następnego dnia ostrym nożem.SMACZNEGO!
kasia.malina
Natala1210
luna
Marika_1961
marietta
witek1940
eluchap
Bomika
oczywiście żartuję!!! chyba się skuszę i na święta zrobię...coś nowego a i smak wyrafinowany...dla najbardziej wybrednych podniebień:)można czymś nowym zabłysnąć:)
kalia