DomowyKucharz.com

DomowyKucharz.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Ciasto z waflem przekładane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wafel, kremowa masa kakaowa i masa orzechowa oraz puszysty biszkopt - czyli pyszne ciasto przekładane.

Ciasto z waflem przekładane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z waflem przekładane

 

  • jajka-10(biszkopty)
  • mąka pszenna- 2 szklanki(biszkopty)
  • cukier kryształ- 2 szklanki(biszkopty)
  • proszek do pieczenia- 2 łyżeczki(biszkopty)
  • cukier kryształ- 1 szklanka(masa kakaowa)
  • żółtka- 4 (masa kakaowa)
  • cukier waniliowy- 1 (masa kakaowa)
  • kakao- 2 łyżki (masa kakaowa)
  • woda- ½ szklanki (masa kakaowa)
  • masło- 2 kostki (masa kakaowa)
  • białka -4 (masa orzechowa)
  • cukier puder(masa orzechowa)
  • zmielone orzechy- 20 dag(masa orzechowa)
  • wafel- 4 blaty

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z waflem przekładane
W pierwszej kolejności pieczemy 2 jasne biszkopty, zatem białka z 5 jajek ubijamy, następnie dodajemy 1 szklankę cukru kryształu, po jednym żółtku, 1 szklankę mąki i na końcu jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. W ten sam sposób przygotowujemy drugi jasny biszkopt.



Kolejnie przyrządzamy masę kakaową, najpiwerw w garnuszku gotujemy cukier waniliowy, cukier kryształ, wodę oraz kakao. Osobno w makutrze ucieramy masło z zółtkami i dodajemy powoli przestudzoną masę kakaową.



Przygotowujemy drugą masę(orzechową): ubijamy na sztywno 4 białka, dodajemy 1 szklankę cukru pudru i 20 dag mielonych orzechów, wszystko razem dokładnie ale delikatnie mieszamy, a następnie gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia.



Ciasto przekładamy następująco: 1 blat wafla- masa kakowa-biszkopt jasny- masa kakaowa- 1 blat wafla- masa orzechowa-1blat wafla- masa kakaowa- biszkopt jasny- masa kakaowa- 1 blat wafla
Ciasto z waflem przekładane
Gotowa masa kakaowa o pięknej kremowej konsystencji.
Ciasto z waflem przekładane
Każdy wafel trzeba odpowiednio dociąć do wielkości biszkoptów.