madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z waflem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na waflu tortowym.

Ciasto z waflem

Składniki:

Ciasto z waflem

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 szkl cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag biszkoptów okrągłych,
  • Masa:
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła,
  • 1 wafel tortowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z waflem
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dodajemy pianę z białek oraz kakao, lekko mieszamy za pomocą łyżki. Połowę ciasta wykładamy na blachę, na ciasto układamy biszkopty, a na biszkopty pozostałą część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy 40 minut. W tym czasie, jak ciasto nam się piecze, przygotowujemy masę. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami ziny budyń, ucieramy na gładką masę. Następnie masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy suchym waflem.