Sposób przygotowania:
Chleb z oliwkami i orzechami
Drożdże ucieramy z miodem, łyżką mąki i łączymy z letnią wodą. Pozostawiamy aż zacznie pracować (kilkanaście minut). Mąkę przesiewamy z solą, łączymy z oliwą i drożdżami. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, które nie lepi się do rąk. Cisto wkładamy do wsmarowanej tłuszczem miski lub garnka i przykrywamy lnianą ściereczką. Pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Oliwki kroimy na 3-4 części, orzechy grubo siekamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aby dodatki znalazły się w całej objętości masy chlebowej. Formujemy dłońmi bochenek, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.
marietta