kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

SUPERPRZEPIS

Chleb z oliwkami i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny, puszysty, z chrupiącymi orzechami i słonawymi oliwkami. Przepis na niego znalazłam kiedyś w artykule o kuchni włoskiej.

Chleb z oliwkami i orzechami

Składniki:

Chleb z oliwkami i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z oliwkami i orzechami
Drożdże ucieramy z miodem, łyżką mąki i łączymy z letnią wodą. Pozostawiamy aż zacznie pracować (kilkanaście minut). Mąkę przesiewamy z solą, łączymy z oliwą i drożdżami. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, które nie lepi się do rąk. Cisto wkładamy do wsmarowanej tłuszczem miski lub garnka i przykrywamy lnianą ściereczką. Pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Oliwki kroimy na 3-4 części, orzechy grubo siekamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aby dodatki znalazły się w całej objętości masy chlebowej. Formujemy dłońmi bochenek, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.

Tagi:

chleb pieczywo