Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto dla miłośników orzechów!Najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

  • Ciasto;
  • 15dag.mąki,
  • 1\2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6,5dag.cukru,
  • 6,5dag.margaryny,
  • 1dag.cukru waniliowego,
  • 1jajko
  • Masa;
  • 1szkl.płatków owsianych,
  • 1/2szkl.posiekanych orzechów włoskich,
  • 1tab.gorzkiej czekolady,
  • 25-35dag.masy karmelowej z puszki
  • 3białka,
  • 1/2szkl.cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Ze składników zagniatamy ciasto,wylepiamy nim kwadratową formę(20x20cm).Potartą czekoladę i orzechy wysypujemy na ciasto,na wierzch nakładamy masę karmelową.Jest ona dość twarda dlatego najlepiej nakładać ją kawałek po kawałku łyżeczką.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę,mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch ciasta.Pieczemy 20-25min.w 170.