WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Ciasto orzechowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto orzechowe z orzechów włoskich, przełożone marmoladą i kremem karpatkowym, oblane czekoladą.

Ciasto orzechowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowe z kremem

 

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nasączenie:
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml wrzątku
  • Przełożenie:
  • ok. 2 łyżki marmolady o smaku różanym
  • 1 krem karpatkowy (taki bez gotowania)
  • 400ml mleka
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z kremem

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać żółtka i cukier. Miksować do połączenia. Mąkę, budyń, proszek do pieczenia i orzechy wymieszać i dodać do jajek. Wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 170 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem, posłodzić i wystudzić. Połową nasączyć dolny blat ciasta. Posmarować marmoladą. Krem karpatkowy zmiksować z zimnym mlekiem. Posmarować ciasto. Nałożyć drugi blat ciasta. Nasączyć resztą kawy.

Śmietanę podgrzać i wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia i posmarować ciasto.

Ciasto schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin.

Ciasto orzechowe z kremem
Przełożone ciasto posmarowane polewą czekoladową
Ciasto orzechowe z kremem
Pierwsza część ciasta posmarowana kremem karpatkowym
Ciasto orzechowe z kremem
Spód ciasta posmarowany cienko marmoladą różaną
Ciasto orzechowe z kremem
Zmiksowany w misce krem karpatkowy z mlekiem