Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z kremem
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje. Wtedy wsypujemy mąkę orzechową i chwilę miksujemy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto przekrajamy na 2 blaty.
Krem: do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno.
Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując. Na 1 blat ciasta nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i układamy na kremie drugi blat ciasta orzechowego.
Na cieście rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy siekanymi orzechami.
Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Krem: do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno.
Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując. Na 1 blat ciasta nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i układamy na kremie drugi blat ciasta orzechowego.
Na cieście rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy siekanymi orzechami.
Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego.