slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto orzechowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na smaczne, mocno orzechowe ciasto. Ciasto jest bez mąki, więc mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Zachęcam i polecam.

Ciasto orzechowe z kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto orzechowe z kremem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z kremem
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje. Wtedy wsypujemy mąkę orzechową i chwilę miksujemy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto przekrajamy na 2 blaty.

Krem: do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno.

Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując. Na 1 blat ciasta nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i układamy na kremie drugi blat ciasta orzechowego.

Na cieście rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy siekanymi orzechami.

Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego. 
Ciasto orzechowe z kremem
Upieczone ciasto przekrajamy na dwa blaty
Ciasto orzechowe z kremem
Gotowe ciasto posypujemy orzechami pokrojonymi