misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne, aromatyczne ciasto z orzechami w karmelu. Ten wypiek kojarzy mi się z babcią, która zawsze go robiła na święta Bożego narodzenia. Można go zrobić dzień dwa przed świętami dzięki temu blaty zmiękną i będzie można go z łatwością pokroić.

Ciasto orzechowe Więcej zdjęć (21)

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy suche składniki. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy w nie miód jajka, rozprowadzoną w mleku sodę oczyszczoną. Mieszamy za pomocą widelca, by składniki się połączyły. Następnie dodajemy pokrojone masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy i pieczemy w 190 st przez około 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy w karmelu.

Orzechy w karmelu:

Na patelni rozpuszczamy masło, cukier puder oraz miód. Gdy się połączą dodajemy grubo pokrojone orzechy. Smażymy 5 minut i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygły. W tym czasie do drugiej formy przekładamy ciasto i na nie dajemy orzechy w karmelu. Tak przygotowane ciasto pieczemy 190 st przez 20-25 minut.

Masa budyniowa:

Masę budyniową przygotowujemy z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasteczka-z-masa-budyniowa,przepisy-ciastka-kruche-przepis,173238.html - ja dodatkowo dodałam szczyptę kurkumy.

Masa orzechowa:

Do rondelka dajemy mleko, cukier i orzechy. Całość gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem. Stopniowo dodajemy ostudzoną masą orzechową. Tak przygotowaną masę przekładamy na upieczony blat ( ten bez orzechów). Na masę orzechową wykładamy masę budyniową. Na wierzch dajemy blat z orzechami.

Całość odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo ciasto nie zmięknie, a warstwę z orzechami trzeba będzie kroić tasakiem.
Ciasto orzechowe
Przesiewamy suche składniki na środek dajemy miód jajka oraz sodę z mlekiem
Ciasto orzechowe
Mokre składniki mieszamy ze sobą i dodajemy masło lub margarynę
Ciasto orzechowe
Ze składników zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasto orzechowe
Zarobione ciasto dzielimy na równe dwie równe części
Ciasto orzechowe
Orzechy kroimy na grube kawałki
Ciasto orzechowe
Na patelnię dajemy masło cukier i miód
Ciasto orzechowe
Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy pokrojone orzechy
Ciasto orzechowe
Całość przesmażamy przez 5 minut
Ciasto orzechowe
Tak przygotowaną masę odstawiamy do lekkiego ostudzenia
Ciasto orzechowe
Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy
Ciasto orzechowe
Jeden z blatów pieczemy bez dodatków, a na drugi dajemy lekko przestudzone orzechy w karmelu
Ciasto orzechowe
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy orzechy i cukier
Ciasto orzechowe
Całość gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje
Ciasto orzechowe
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysty krem
Ciasto orzechowe
Do utartego tłuszczu dodajemy ostudzoną masę orzechową
Ciasto orzechowe
Całość dokładnie ucieramy
Ciasto orzechowe
Gotową masę przekładamy na blat bez orzechów
Ciasto orzechowe
Budyń gotujemy w miejszej ilości mleka przykrywamy woreczkiem i odstawiamy do ostudzenia
Ciasto orzechowe
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysty krem
Ciasto orzechowe
Do utartego tłuszczu dodajemy partiami budyń