Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy suche składniki. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy w nie miód jajka, rozprowadzoną w mleku sodę oczyszczoną. Mieszamy za pomocą widelca, by składniki się połączyły. Następnie dodajemy pokrojone masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy i pieczemy w 190 st przez około 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy w karmelu.
Orzechy w karmelu:
Na patelni rozpuszczamy masło, cukier puder oraz miód. Gdy się połączą dodajemy grubo pokrojone orzechy. Smażymy 5 minut i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygły. W tym czasie do drugiej formy przekładamy ciasto i na nie dajemy orzechy w karmelu. Tak przygotowane ciasto pieczemy 190 st przez 20-25 minut.
Masa budyniowa:
Masę budyniową przygotowujemy z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasteczka-z-masa-budyniowa,przepisy-ciastka-kruche-przepis,173238.html - ja dodatkowo dodałam szczyptę kurkumy.
Masa orzechowa:
Do rondelka dajemy mleko, cukier i orzechy. Całość gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem. Stopniowo dodajemy ostudzoną masą orzechową. Tak przygotowaną masę przekładamy na upieczony blat ( ten bez orzechów). Na masę orzechową wykładamy masę budyniową. Na wierzch dajemy blat z orzechami.
Całość odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo ciasto nie zmięknie, a warstwę z orzechami trzeba będzie kroić tasakiem.
Na stolnicę przesiewamy suche składniki. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy w nie miód jajka, rozprowadzoną w mleku sodę oczyszczoną. Mieszamy za pomocą widelca, by składniki się połączyły. Następnie dodajemy pokrojone masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do formy i pieczemy w 190 st przez około 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy w karmelu.
Orzechy w karmelu:
Na patelni rozpuszczamy masło, cukier puder oraz miód. Gdy się połączą dodajemy grubo pokrojone orzechy. Smażymy 5 minut i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygły. W tym czasie do drugiej formy przekładamy ciasto i na nie dajemy orzechy w karmelu. Tak przygotowane ciasto pieczemy 190 st przez 20-25 minut.
Masa budyniowa:
Masę budyniową przygotowujemy z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasteczka-z-masa-budyniowa,przepisy-ciastka-kruche-przepis,173238.html - ja dodatkowo dodałam szczyptę kurkumy.
Masa orzechowa:
Do rondelka dajemy mleko, cukier i orzechy. Całość gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem. Stopniowo dodajemy ostudzoną masą orzechową. Tak przygotowaną masę przekładamy na upieczony blat ( ten bez orzechów). Na masę orzechową wykładamy masę budyniową. Na wierzch dajemy blat z orzechami.
Całość odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, bo ciasto nie zmięknie, a warstwę z orzechami trzeba będzie kroić tasakiem.