dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne połączenie orzechów włoskich, wiórek kokosowych i ananasa. Ciasto idealnie nadaje się na różne imprezy.

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Składniki:

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ok. 50 g)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Krem ananasowy:
  • 1 puszka ananasów
  • 1 szklanka wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym
Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy. Krem ananasowy: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie miej niż szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)